Hoitokodilla huolehditaan myös tulevaisuudesta

 

Lempeä-ääninen sosiaalijohtaja

Maija Toukolehto puhuu lempeällä äänellä Floridan Suomalaisen Lepokodin Hoitokoti-osastosta vertaillessaan Suomalaisen Lepokodin etuja ja eroja muihin vastaaviin vanhusten hoitopaikkoihin.  Ulkopuolisenkin on helppo havaita, että Maija pitää työpaikastaan.

Hoitokodin sosiaalijohtajana toimiva Toukolehto kertoo  Hoitokodin olevan työntekijöille rakas, mutta  henkisesti raskas paikka palvella, hoitokotiin kun siirretään asukkaita saattohoitoon elämän vääjäämättömästi lähestyessä loppuaan.

 

maijatoukolehto1

Maija Toukolehto, kuva  Timo Toukolehto

”Työasioita ei voi viedä kotiin”, sanoo Toukolehto.  Savolais- karjalainen perhetausta, positiivinen, ulospäinsuuntautunut elämänasenne ja kävelylenkit auttavat purkamaan työpaikalla syntyneitä paineita. Myös asukkaiden omaisten antama positiivinen palaute rohkaisee ja saa joskus ikävätkin asiat näyttämään paremmalta.

Floridan suomalainen Lepokoti on ollut Maijan ainoa työpaikka koko Amerikassa olon ajan. Kohta 20 vuotta sitten Amerikkaan muuttanut sosiaaliohjaajan koulutuksen Suomessa saanut Toukolehto oli myös kriisipalvelutyössä Suomessa ollessaan, Amerikkaan muutettuaan työpaikaksi luonnostaan tuli suomalainen Lepokoti.

Lepokodin sairasosasto, joka paremmin tunnetaan hoitokotina on toiminnallisesti aivan oma yrityksensä. American-Finnish Nursing Home Inc on amerikkalaiselta verokoodiltaan ”voittoa tavoittelematon” yritys, joka toimii erittäin valvotulla sairaanhoidon alalla. Floridan valtio vahtii yrityksen toimintaa, henkilökuntaa, rakennuksia ja hoitokäytäntöjä  jatkuvasti pikkutarkoilla tarkastuksillaan. Hoitokodilla on 60 hoitopaikan lisenssi, mutta asukasmäärä on viime aikoina ollut vain 30-45 välillä. Syitä vähäiseen asukasmäärään on useita, hoitokodin epäkäytännöllisiin neljän hengen huoneisiin usein asutetaan vain kaksi, kahden hengen huoneissa saattaa olla vain yksi asukas.

 

”Kaikessa täytyy käyttää mielikuvitusta”, kertoo Toukolehto rauhallisesti. Suuren osan asukkaistamme saamme nyt kuulopuheiden perusteella. ”Olemme kuulleet, että teillä on hieno paikka hoitoa tarvitsemalle vanhuksellemme”, on varsin usein toistunut peruste omaisten käydessä tutustumassa Hoitokotiin.  Hoitokotiin tullaan nykyään paljon huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Hoitoajat ovat kovasti lyhentyneet  ja nykyään Lepokodin puoli onkin kuin Hoitokoti aikaisemmin ja Hoitokodista on tullut lyhytaikaisempi Sairasosasto.

 

Vakuutusyhtiöiden vakuutuspolitiikka on ollut varsinainen este uusien asukkaiden saamiselle. Hoitokoti hyväksyy vain Medicare ja Medicaidin sairausvakuutukset, HMO-vakuutukset ovat olleet poissuljettuja. Nyt kuitenkin on hieman valoa näkyvissä, Humana hyväksyy myös hoitokotimaksut, jos asukas on ensin ollut Lepokodin puolella asukkaana ja sitten siirtynyt kunnon huonontuessa Hoitokotiin.

 

Toukolehdon lempeä ääni terävoityy hetkeksi, kun keskusteluun tulevat  Medicaren ja Medicaidin sairausvakuutusten korvausperusteet. Medicaren ja Medicaidin korvausperusteet ovat niin monimutkaisia ja jatkuvasti muuttuvia, että niistä perillä pysyminen on jo tuskallista. Medicare ja Medicaid säätelee myös sairaalakäynnin jälkeisiä terapiapäiviä jopa tuntirajojen puitteissa, hoidon  antajan pitää olla tarkkana siitä, kuka on oikeutettu mihinkin palveluun.

 

Vakuutusyhtiöillä on kaikilla omat listansa hoitokodeista, näille listoille Hoitokodinkin pitää pyrkiä aina uudelleen ja uudelleen.  ”Meiltä puuttuu edelleenkin tehokas markkinointihenkilö, joka pitäsi asukaslukumme kunnossa”, sanoo Toukolehto. Olemme ottaneet palvelukseen markkinointitehtäviin jo useita ehdokkaita, mutta emme ole olleet tyytyväisiä saamiimme tuloksiin. ”Haku on edelleen käynnissä”, sanoo Toukolehto.

”Asukkaat ja heidän omaisensa arvostavat nykyään enemmän yksityisyyttä kuin ennen. Toiset asukaamme ovat esimerkiksi huonokuuloisia ja haluavat vaikkapa television äänen kovemmalle, toinen samassa huoneessa oleva taas arvostaa enemmän hiljaisuutta.”  Joka vaiheessa kun yrittää sovittaa erilaisia henkilöitä samoihin tiloihin joudutaan jostakin joustamaan, nyt olemme joutuneet joustamaan asukasmäärässä vanhanaikaisten rakennusratkaisuiden vuoksi.

Talon viihtyvyydessä ja ”hajuttomuudesta” olemme saaneet kiitosta omaisilta, joskus heillä tosin on epätodellisen suuret odotukset asukkaille annettavasta palvelusta. ”Loppujen lopuksi Hoitokoti on kuitenkin laitos.”, sanoo Toukolehto.  Pyrimme mahdollisimman kodinomaiseen tunnelmaan ja toki pystymme tarjoamaan myös aivan henkilökohtaista palvelua sitä tarvitseville ja haluaville. Private duty aid on vain yhden asukkaan palveluksessa oleva erillinen avustaja.

”Jossain vaiheessa vain putosimme kelkasta”, myöntää Toukolehto. ”Menetimme myös epävirallisesti annettuja laatuluokituksesta kertovia tähtiämme aikaisemman johdon alaisena. Nyt kuitenkin viimeisin tarkastus meni niin hyvin että odotamme tähtien olevan palaamassa”, arvelee Toukolehto.

 

Odotamme paljon suunnitelmissa olevalta muistiyksiköltä, jossa hoidettaisiin muistisairauksista kärsiviä. Valtion määräysten mukaiset piirrustukset ja suunnitelmat ovat valmiina, mutta hankkeen rahoitus on saatava järjestykseen.  Yrityksen talous on avainasemassa, nyt pitää löytää keinot varojen hankkimiseen.
Muistiyksikkö vahvistaisi koko taloa merkittävästi, silloin voisimme tarjota asiakkaillemme myös terapiapalvelut ja muistisairaiden hoidon. Lepokoti-yhtiö olisi hyvässä asemassa, voisimme tarjota myös pariskunnille mahdollisuuden elää ja vanhentua yhdessä, vaikka hoidon tarve olisi molemmille erilainen. Ikänsä yhdessä olleet parikunnat viihtyisivät paremmin kun tuttu kumppani olisi  paikalla vaikka vain ruokapöydässä. Aina ei sanoja tarvita, pelkkä läsnäolo riittää.
Mutta rahoitus kiikastaa, nykyiset asukasmäärät ovat liian alhaiset. Suomalaisyhteisön tukea tarvittaisiin nyt enemmän päästäksemme yli huonoista vuosista, kertoo Toukolehto.

 

”Talo on rakennettu suomalaisten tuella, suomalaiset voisivat sitä suojella myös tulevaisuudessa. Saataisiinpa samanlainen yhteishenki aikaan, kun oli taloa rakennettaessa”, toivoo Floridan Suomalaisen Lepokodin sosiaalijohtaja Maija Toukolehto.

Hoitokotitoimintaa  odottaa suuri muutos Floridassa?

farh

FARH Inc on myös American-Finnish Nursing Home

Hoitokotitoiminnalla Floridassa saattaa olla myös edessä iso muutos. Sairaaloiden ja hoitokotien rakentamista ja niiden vuodepaikkojen lukumäärää on säädellyt Floridan valtion viranomaiset. Uusien hoitolaitosten on pitänyt hankkia valtiolta lisenssi toimintaansa, lisenssiehdoilla on pyritty turvaamaan annetun hoidon taso ja alueellinen kattavuus. Lisenssit ovat myös olleet kalliita hankkia, pelkän hakemusprosessin hinta on ollut $10.000 -$50.000 dollaria, viimeaikoina lisenssejä on myönnetty erittäin kitsaasti. Nykyisten hoitolaitosten olemassaolevat lisenssit ovatkin olleet erittäin arvokkaita.

 

Nyt asiaan saattaa tulla muutos, sillä Floridan valtion Edustajainhuoneen komiteassa on jo hyväksytty lakialoite HB7, joka vapauttaisi alan sääntelystä. Hoitokoteja voisi perustaa kuka tahansa minne tahansa puhtaasti kaupallisin perustein.  Lakialoitteen republikaaniset kannattajat lupaavat säännöstelyn purkamisen tuovan vapautta kilpailuun, sääntelyä puolustavat demokraatit myöntävät vapautuksen tuovan kilpailua, mutta epäilevät sen myös laskevan hoidon tasoa.

 

Uuden vapaan kilpailun myös hoitolaitosalalla sallivan lainsäädännön epäillään myös tuovan hoitoon eriarvoisuutta. Vakuutusyhtiöiden hyväksymät, ja maksamat hoitolaitokset antavat edelleen laadukasta palvelua, kun puolestaan Medicaidin maksamat laitokset joutuvat kilpailemaan kustannustehokkuudella, joka saattaa vaikuttaa annettavan hoidon tasoon.

 

Vapautuvan kilpailun epäillään myös aiheuttavan nopean kasvun vuodepaikkojen määrässä ja aiheuttavan ylitarjontaa, joka sitten painaisi edelleen hintatasoa alas laadun kustannuksella.

 

Timo Vainionpaa

Mainokset

One Comment

  1. Miellyttävämpää henkilöä ei kyseiseen työhön helpolla löydy. Kokemusta on…tuttavan kautta sen kokemuksella tiedän. Terveiset Maijalle.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s