Hoito- ja lepokodeille kova ja kallis vaatimus Floridan valtiolta

Nyt jo 12 vanhuksen kuolemaan johtanut ilmastointilaitteiden pysähtyminen etelä-floridalaisessa hoitokodissa lähellä Miamia Irma-hurrikaanin aikana on johtanut Floridan valtion kovaan vaatimukseen kaikkien hoito- ja lepokotien varavoiman täydentämisestä.

Valtion uusien hätätilamääräyksien mukaan lepo- ja hoitokotien on oltava omavaraisia sähkön tuotannossa sähkön saannin keskeytyessä ja pystyttävä pitämään tilojen lämpötila 80F (26.6C) asteessa 96 tuntia omalla, verkosta riippumattomalla varavoimalla. Laitoksille myönnettiin 45 päivää aikaa tehdä uusien määräysten mukainen suunnitelma varavoimasta ja toteuttaa suunnitelma 60 päivän aikana.

Jos varavoimaloita ei asenneta määräajassa, uhkaa laitoksia toimintakielto, lisenssin menettäminen ja laitoksen sulkeminen.

Floridassa on mahdollisesti noin tuhat vanhustenhoitolaitosta (ALF,SNF), joita uudet määräykset koskevat. Suuri osa floridalaisista hoito- ja lepokodeista on asentanut pienemmän ja halvemman varavoimalaitoksen tiloihinsa. Varavoimalla on pystytty sähköjen katketessa pitämään päällä valot, keittön jääkaapit ja lääketieteelliset hoitolaitteet.

Valtion antamien uusien määräysten mukaan laitosten on pystyttävä pitämään myös ilmastointilaitteet toiminnassa omalla varavoimallaan. Tähän tarvitaan jo huomattavasti järeämpää kalustoa.

Floridan suomalaisen lepokodin kunnossapitopäällikkö, rakennusinsinööri Pekka Heiskanen kertoi määräysten aikataulun olevan täysin epärealistisen.

”Jos lähdetään rakentamaan systeemiä aivan alusta, ensin pitää tietenkin palkata sähkösuunnittelija, joka kartoittaa voimassa olevan systeemin, suunnittelee tarvittavan generaattorin tehon ja muutokset laitoksen sähkötekniikkaan. Suunnittelun jälkeen kilpailutetaan urakoitsija, joka anoo tarvittavat luvat ja suorittaa työt. Olemme olleet yhteydessä yhteen urakoitsijaan, joka totesi realistisen aikataulun hankinnalle olevan ehkä kuusi kuukautta. Kaikki tietysti riippuu myös generaattorien saatavuudesta. Järjestelmän kustannuksia ei edes alan spesialistit pysty arvioimaan, koska mm. kuvernööri Scottin vaatimuksesta puuttuu tarkat tiedot esimerkiksi siitä, kuinka suuren alueen ilmastoinnin pitää kattaa per potilas”, kertoo Heiskanen.

”Suomalaisella Lepokodilla olisi helppo ratkaista ongelma. Meillä on valmiina vaihtokytkinkaappi, johon voi liittää generaattorin, joka pystyy takaamaan sähkön koko laitokselle ja ilmastoinnin kaikkialle. Riittävän kokoisen generaattorin hinta on uutena n. $100.000 ja siitä ylöspäin. Lisäksi tarvitaan noin 3000 gallonan (11.300 litraa) dieseltankki kuvernööri Scottin vaatimaan 96 tunnin omavaraisuuteen . Generaattorin polttoaine ei saa olla verkosta johdettua maakaasua, vaan polttoaineen pitää olla paikalla varastoitua, jolloin ei olla riippuvaisia julkisesta verkosta”, kertoo Heiskanen suomalaisen lepokodin tilanteesta.

”Suomalaiselle lepokodille asennettiin vuonna 2009 järjestelmä, johon voidaan liittää riittävän suuri generaattori huolehtimaan sähkön saannista koko laitoksen kaikkiin tarpeisiin. Samaan aikaan solmittiin paikallisen konevuokraamon kanssa sopimus mahdollisesti tarvittavasta vara- tai lisägeneraattorista. Valitettavasti nyt kuitenkaan vuokralaitteiden käytöstä sopiminen ei riitä viranomaisten uusien määräysten mukaan, vaan laitosten on oltava kokonaan omavaraisia hätätapauksissa. Viimevuotisen Matthew-hurrikaanin uhatessa konevuokraamon toimitusaika lisägeneraattorille oli kolme päivää”, Heiskanen toteaa. 

 

Timo Vainionpaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s